Ambitie, de wolf in schaapskleren

wolf-in-schaapsklerenMensen hebben behoefte aan erkenning, waardering en trots. Het streven daar naar krijgt vorm in ambitie. De mens is van nature een ambitieus wezen in die zin dat hij ergens naar streeft, iets wil bereiken. Dit is de positieve uitleg van ambitie, die in het bedrijfsleven hoog gewaardeerd wordt. Het zal me niet verbazen als ambitie en het maken van carriere dan ook nauw met elkaar verbonden zijn.

Maar is ambitie wel altijd zo positief en is het vaak ook niet veel meer dan een verschijningsvorm van de angst om vergeten te worden. De Maatschappelijke status van ambitie is dermate hoog dat het doorslaat naar een moeten willen.

Denken zonder willen leidt tot niets, maar willen zonder denken loopt uit de hand. Donald Trump speaks during a rally at Mohegan Sun Arena in Wilkes-Barre, Pennsylvania on October 10, 2016. / AFP PHOTO / DOMINICK REUTER

Denken zonder willen leidt tot niets, maar willen zonder denken loopt uit de hand.

Ambitie kan ook gevaarlijk worden, wanneer in de voortdurende strijd tussen denken en willen, willen de overhand krijgt. Waardoor ambitie en eerzucht vrij spel heeft.  Zie maar de vele schandalen veroorzaakt of geïnitieerd door ambitieuze individuen. Onze cultuur is vergeven van blinde willers die succes definiëren als zichtbaarheid.

 

Ambitie is een onbedwingbare lust om zaken te verbeteren. Het probleem is dat ambities voor een groot deel door de maatschappelijk context worden gestuurd en niet door de overtuigingen van een individu. In bedrijven gaat dit, via het behalen van concrete resultaten, uitgerdukt in door het bedrijf vastgestelde, door aandeelhouders verwachtte, KPI’s. Deze concrete resultaten zijn het vehicle van vandaag de dag waarmee de wens om gezien te worden via het werk ingevuld kan worden, de kans om iets te lijken (en niet per se iemand te zijn).

Voor ons is dat inmiddels bijna vanzelfsprekend, ambitie, werk, zichtbaar zijn en resultaten halen. Maar je zou het ook kunnen omkeren, je bent juist iemand wanneer je niet waargenomen wordt. Want dat betekent dat je bezig bent met studeren, met leren, met je ontwikkelen. Of dat je de tijd neemt, dat je bedachtzaam bent.

In het dagelijks leven wordt ambitie als vanzelfsprekend aan werk gekoppeld. Gek, nog geen eeuw geleden besteedde men liefst zo min mogelijk tijd aan werk. Nu is je baan je aanzien. Maar goed beschouwd is de eigen loopbaan maar een banale invulling van ambitie, dat in essentie veel verder kan gaan. Moeten we niet gewoon de ambitie koesteren om een fijn leven te leiden (waar werk en prive in samenkomen en niet per se in gescheiden zijn). Een gezonde ambitie is wellicht niet alleen gericht op het eigen ik, maar strekt zich uit tot de omgeving, verbondenheid met de wereld. Een echt ambitieuze persoon enthousiasmeert eveneens zijn omgeving, die hem als een voorbeeld ziet.

Kortom wordt het niet tijd om onze vertaling van ambitie in werk eens onder de loep te nemen. En verder te kijken dan de eendimensionale vertaling van ambitie naar resultaten scoren en (materieel) succes, waardoor ambitie al zoveel schade aan heeft kunnen richten.

Over Merkrelaties

Met mijn blogs wil ik de lezer inspireren om eens op een andere manier naar de relaties te kijken tussen bedrijven en mensen, klanten en medewerkers. Met name besteed ik aandacht aan de verschillende aspecten van de relaties van werknemers met hun werkgever en hoe dit zowel hun werkplezier beïnvloedt als het resultaat van het werk. Door consequent vanuit de employee experience naar werk en werkgevers te kijken ontstaan er vrijwel altijd nieuwe inzichten, mogelijkheden en kansen voor mensen en merken. Kijk voor meer informatie ook op: www.merkrelaties.nl
Dit bericht werd geplaatst in Merkrelaties en communicatie, Merkrelaties en klanten, Merkrelaties en medewerkers, Organiseren via relaties en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s